27 maart 2023

Verslag ledenvergadering 2023

 

Notulen Algemene Vergadering KBO Stiphout-Warande dinsdag 21 maart 2023 om 14.00 uur in de Smed.

Aanwezig: 7 leden Bestuur en 54 leden
Afwezig met kennisgeving: 6 leden: Piet Schriks, Maria van Bommel – de Kroon, Babs v.d. Kerkhof, Alex van Leuken, Gerard Strijbosch en Jan Vogels.

  1. Opening.

De voorzitter Frans v.d. Kimmenade opent de vergadering en heet alle aanwezigen van harte welkom. Hij verzoekt om een kort moment van bezinning in te lassen. Wij hebben het afgelopen jaar een aantal leden verloren en ook alle problemen dichtbij en in de hele wereld vragen om een minuut stilte.

Alle stukken van deze vergadering hebben op de website gestaan, dus hij gaat er van uit, dat de leden ze hebben gelezen.

 

  1. Verslag van de Algemene Vergadering van maart 2022.

Het verslag van de vergadering wordt ongewijzigd goed gekeurd.

Er zijn geen vragen of opmerkingen binnen gekomen. De voorzitter benadrukt, dat het de bedoeling is dat we het samen doen. Hij verzoekt de leden om alert te zijn en het bestuur scherp te houden. De meeste van onze leden zijn 70+ en we zouden graag jongere aanwas hebben.

 

  1. Jaarverslag secretariaat 2022.

Het secretarieel jaarverslag 2022 wordt voorgelezen door Annelies Verhagen.

Er zijn geen vragen en/of opmerkingen.

 

  1. Financieel jaarverslag 2022.

De penningmeester, Jeanne Kuijpers-Gielen,  geeft een toelichting op de financiële stukken.

Alle activiteiten kosten geld en brengen ook geld op. We zijn echter geëindigd met een positief saldo van € 5.000,-. Alle contributies, zowel in 2022 als 2023, zijn keurig op tijd betaald.

Door het Bestuur is besloten, dat bij deelname aan alle activiteiten een financiële drempel geldt van € 2,50. Ook wordt bij het afzeggen van deelname aan een activiteit zonder geldige reden eveneens een bedrag van € 2,50 aan bankkosten in rekening gebracht.

Jammer genoeg is gebleken, dat veel leden niet en/of heel moeilijk konden inloggen om bij de stukken te komen, die op onze website staan. Dorothé van Hout merkt op, dat zij zelfs op het Internet van de Bibliotheek bij de stukken kon.

De voorzitter biedt zijn excuses aan. Vanwege privacy is waarschijnlijk vergeten om ergens een “vinkje” te zetten. Hij kijkt er nog een keer naar, zodat het volgend jaar wel zonder problemen moet lukken.

Mick van Hoof stelt voor om enkele posten zoals teruggeboekte bankkosten, etentje Bestuur, sponsoring Stiphout-Vooruit en feestje 50-jarig huwelijk van 2 bestuursleden, voortaan onder “diversen” te boeken.

Het Seniorweb is opgeheven per 31-12-2022 en maakt voortaan onderdeel uit van het Repair Café. Het geld wat over was, is geboekt bij donaties.

De heer Leenders wil graag alle leden laten stemmen voor goedkeuring van een etentje voor het Bestuur. De voorzitter merkt op, dat al besloten is om dit jaar weer een etentje te organiseren.

 

  1. Verslag van de kascommissie.

De leden van de kascommissie, de heren John Janssens en Jan Schrijver hebben de stukken gecontroleerd en akkoord bevonden.

De heer Schijver leest de verklaring voor. De conclusie van de kascommissie is, dat de boekhouding van de KBO Stiphout-Warande over het jaar 2022 tot op de eurocent klopt en akkoord bevonden is, te weinig recht doet aan de hoeveelheid werk en de kwaliteit daarvan die door het Bestuur en in dit geval met name door de penningmeester verricht is èn wordt voor het grote aantal activiteiten die onze vereniging organiseert. De heer Schrijver vraagt vervolgens applaus van de vergadering voor de grote inzet van het Bestuur.

Na een luid applaus geeft de kascommissie nog enkele suggesties aan het Bestuur zoals:

het betrekken van meer mensen bij activiteiten, de nummering van posten in de boekhouding en de aanbeveling om nog een keer naar de back-up procedure te kijken.

De Algemene Vergadering geeft vervolgens goedkeuring en verleent decharge aan het Bestuur voor het gevoerde financieel beleid in 2022.

De voorzitter bedankt de leden van de kascommissie voor hun inzet.

 

Aansluitend benoeming nieuwe leden kascommissie.
De heer John Janssens treedt af en de heer Jan Schrijver blijft lid van de kascommissie. Mevrouw G.W. Geubbels-Meeuwsen was reserve-kandidaat en treedt toe als lid van de kascommissie. De heer René van der Zanden wordt  reserve-kandidaat.

 

  1. Begroting 2023.

Jeanne Kuijpers-Gielen geeft een toelichting op de gemaakte begroting voor 2023.

Kunstgeschiedenis en Leeskring vinden momenteel plaats via zoom. Het geld dat de deelnemers betalen, is geheel voor Ine Pels. Het bestuur is bezig met het zoeken naar een nieuwe locatie.

We proberen om zo veel mogelijk activiteiten te organiseren tegen zo laag mogelijke kosten.

In de begroting is meegenomen dat de huur van het Fanfaregebouw is gestegen van € 10,- naar € 12,50 per uur. Ook de gym geeft helaas een negatief saldo.

De inkomsten zijn begroot op  € 45.350,-. We proberen om de uitgaven gelijk te houden met de inkomsten. Alles wordt echter steeds duurder.

Mick van Hoof informeert naar de posten waar een streep door staat. De Bedevaart naar Handel in geschrapt omdat het niet meer georganiseerd kan worden. Het Seniorweb maakt nu deel uit van het Repair Café en is zo ongeveer zelf bedruipend door de fooienpot, die ze hebben. Daarom wordt hiervoor niets begroot.

 

  1. Bestuursverkiezing.

Aftredend en herkiesbaar is de voorzitter Frans v.d. Kimmenade.

De voorzitter merkt op, dat hij een grote toeloop had verwacht van leden, die deze functie ambiëren. Helaas bleek dit niet het geval te zijn.

De voorzitter bedankt voor het in hem gestelde vertrouwen en hij zal de komende drie jaar weer als voorzitter fungeren.

 

  1. Toelichting programma seizoen 2023-2024.

Frans v.d. Kimmenade licht kort toe wat er in het vat zit. We hebben echter de hulp van alle leden nodig. We hebben nu 40 à 50 vrijwilligers die ons steunen. We zouden graag meer mensen hebben, die kleine dingen doen, om ons te ondersteunen. Het is ook een taak voor alle leden om meer mensen enthousiast te maken om lid te worden.

Belangrijke punten voor dit jaar zijn onder andere: wonen, veiligheid en manier van bereikbaarheid. Een project van KBO Den Bosch is het bekijken van de woning qua veiligheid. We proberen een groepje vrijwilligers te krijgen voor het project wonen.

We staan altijd open voor nieuwe ideeën, bijvoorbeeld ander tijdstip en/of andere dag voor reeds bestaande activiteiten, zoals de fietstochten en de wandelclub.

De jaarlijkse activiteitendag met afsluitende barbecue wordt voortaan op het Sportpark gehouden. De pastorietuin is hiervoor geen optie meer. Vorig jaar werden de activiteiten al uitgebreid met Walking Footbal en dit jaar met Old Stars Tafeltennis en ook met Nordic Walking.

Mensen met nieuwe ideeën zijn altijd welkom. Hoe kunnen we bijvoorbeeld meer 65-plussers bij onze groep krijgen. Nieuwe activiteiten trekken wellicht nieuwe leden. Dus meld je aan met je plannen en het Bestuur gaat het regelen.

 

  1. Rondvraag.

Jan Schrijver merkt op dat hobby’s van leden in potentie kunnen zorgen voor nieuwe activiteiten.

Door de aanwezigen worden genoemd: Forever Young, hip-hop dansen voor ouderen, country dansen.

Liesbeth Schrijver vraagt om 2 extra exemplaren van de Ons voor potentiële nieuwe leden  en geeft een tip aan de bezorger van de Ons. Breng een paar keer de Ons aan 50-plussers die je kent of ga er een keer praten. Actie gevraagd van iedereen om onze PR te  verzorgen.

De groep Omzien naar Elkaar is druk bezig met het afleggen van bezoeken bij onze oudste leden.

Het georganiseerde etentje met Kerst voor alleenstaande ouderen was een groot succes.

Irma de Bakker vraagt aandacht voor het openbaar vervoer in Stiphout.

Jeanne Kuijpers legt de procedure voor het terugkrijgen van de contributie bij CZ uit.

De groep Hubo’s (Hulp bij administratie) vraagt hulp.

 

  1. Sluiting.

De voorzitter sluit om 15.50 uur de vergadering en dankt de aanwezigen hartelijk voor hun komst, inbreng en aanwezigheid. Hij hoopt op een toestroom van ideeën, mensen en actievelingen.